Ontdek het gemeentelijk Energie- en Klimaatplan!

Energie-climat

De gemeente Vloesberg is het engagement aangegaan om de Europese klimaat- en energiedoelstellingen te behalen en heeft het Burgemeesterconvenant ondertekend (link: Covenant of Mayors - Europe | Covenant of Mayors - Europe (europa.eu)). Dit engagement houdt de opmaak en uitvoering in van een gemeentelijk Actieplan ‘Duurzame Energie- en Klimaat’, (in het Frans: ‘PAEDC’ – ‘Plan d’Action en faveur de l’Energie Durable et du Climat’).

De gemeente heeft zich ertoe verbonden om voor haar grondgebied de uitstoot van broeikasgassen met minstens 55% te verminderen ten opzichte van 2006 en om tegen 2050 klimaatneutraliteit te behalen, enerzijds door matiging (naar de Engelse term ‘attenuation’ of ‘mitigation’) via energie-efficiëntiemaatregelen en de ontwikkeling van hernieuwbare energie, en anderzijds door planningsmaatregelen om het gemeentelijk grondgebied aan te passen aan de reeds merkbare gevolgen van de klimaatverandering.

Via het ‘POLLEC’-programma – ‘POLitique Locale Energie Climat; het programma voor het lokaal energie- en klimaatbeleid, ondersteunt het Waals gewest de lokale overheden in hun engagement. Dankzij de projectoproep ‘POLLEC 2021’ heeft de gemeente Vloesberg een gedeeltelijke subsidie verkregen voor de opmaak en implementatie van het gemeentelijk Energie- en Klimaatplan.

De opmaak van dit gemeentelijk Energie- en Klimaatplan is gestart in 2022, in samenwerking met een interne werkgroep en een stuurgroep. Het Energie- en Klimaatplan werd goedgekeurd door de Gemeenteraad op 16 mei 2024 en is raadpleegbaar via de volgende link.

 

In eerste instantie werden 3 hoofdacties door de Gemeenteraad goedgekeurd:

  • De sensibilisatie van huishoudens om energie te besparen en de strijd tegen energiearmoede;
  • De transit naar zachte vervoermodi;
  • De ontwikkeling van een energiegemeenschap via zonnepanelen.

Daarnaast worden de inspanningen verdergezet om het groene en blauwe netwerk verder te ontwikkelen, evenals de lopende projecten betreffende de ontwikkeling van gecontroleerde overstromingsgebieden. Een bijkomende actie die in de nabije toekomst dient ontwikkeld te worden betreft het gezamenlijk zoeken naar oplossingen om de landbouw te optimaliseren.

Voor de uitvoering en opvolging van dit actieprogramma zijn wij steeds op zoek naar lokale actoren, geëngageerde burgers, landbouwers, ondernemers, … om onze stuurgroep te komen versterken.

 

Heb je ideeën, (project)voostellen, vragen? Contacteer ons per mail via info@vloesberg.be!

maires pollec