EEN BURGERENQUÊTE OVER UW LEVENSOMSTANDIGHEDEN EN TOEGANG TOT FUNDAMENTELE RECHTEN

enquete

Van half september tot half november voert het Waals Instituut voor Prospectieve Evaluatie en Statistiek (IWEPS), in zijn hoedanigheid van Statistisch Agentschap voor het Waals Gewest, een nooit geziene grootschalige enquête uit bij de burgers in alle Franstalige gemeenten van Wallonië.
De enquête behandelt een reeks vragen over de levensomstandigheden van de mensen en hun toegang tot fundamentele rechten.  
De resultaten van deze enquête zullen worden gebruikt om de synthetische indicator van de toegang tot de grondrechten (ISADF) te verrijken, een beslissingsinstrument dat ter beschikking wordt gesteld van de lokale actoren. De ISADF maakt het mogelijk om de behoeften van de bevolking te identificeren en de programmering van passende acties te bevorderen om effectieve en rechtvaardige toegang tot rechten voor iedereen aan te moedigen. 

Concreet zullen 102.000 burgers tussen 15 september en 15 november 2024 per post een brief ontvangen met een uitnodiging om deel te nemen aan de enquête. Deze personen zullen willekeurig getrokken worden uit het Rijksregister en verdeeld worden over de 253 Franstalige gemeenten van Wallonië. Ze zullen kunnen kiezen tussen twee manieren om te antwoorden: ofwel online via een webinterface, ofwel met behulp van een papieren vragenlijst die bij de uitnodigingsbrief zal worden gevoegd.

Er is geen speciale kennis nodig om de vragen te beantwoorden. Er zijn geen goede of foute antwoorden. Door deze vragenlijst te beantwoorden, leveren de ondervraagden hun bijdrage aan een sociaal project: hun antwoorden helpen ons om inzicht te krijgen in de obstakels die de toegang tot en uitoefening van hun grondrechten in de weg staan, en om de richting van actieplannen hierop aan te passen, zodat hun leefomstandigheden verbeteren,
Deelnemen aan het onderzoek is een belangrijk onderdeel van het verbeteren van de lokale besluitvorming.

Voor meer informatie: https://www.iweps.be/enquete-isadf-2024/